me, myself and I

~~~~ khazanatul asrar ~~~~

pilihlah untuk bahagia

"kebahagian hati”

Itulah antara pengisian yang disampaikan oleh kaunselor muda sekolah aku sewaktu pembangunan insan pagi tadi.. erm dah lama rasanya tak review mana2 ceramah, forum, or aper2 majlis ilmu..itu tandanya dah lama aku tak join majlis ilmu yang membuatkan hati aku ‘tersentak’.. seingat aku dalam blog aku ini hanya satu jer kot post review majlis ilmu, dengan majikan aku kak norli dulu masa kursus baitul imran dulu yang menekankan keikhlasan dan pujuklah hati......dan jugak LDP pertama aku kat sekolah ni dulu kot....dulu masa belajar geng2 ‘anak ikan’ ramai yang suka pergi majlis2 camtu so menyebabkan aku ikut sama yang menyebabkan banyak aku post kat blog Friendster aku dulu..kalo tak khazanatul asrar kerja tidor jer kot menghabiskan masa hehehhehe, [anak ikan adalah panggilan my encik kepada kawan2 aku coz katanya dalam banyak group2 kat fakulti sains, geng2 aku takkan ada yang jalan sorang2...jalan mesti berteman dan harap maaf sebab kami takder kawan rapat lelaki fakulti :) dan entah bagaimana aku boleh terpancing dengan dia hahahha]

Main point yang aku rasa tadi, aper2 hal yang kita buat kalo tak ikhlas, kalo tak redha, hati takkan bahagia... sebab kita tak bersyukur dengan apa yang telah ditetapkan oleh Allah pada kita sedangkan DIAlah yang MAHA MENGETAHUI... setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya... ada hikmahnya kita miskin..ada hikmahnya kita mempunyai penyakit..ada hikmahnya kita berkawan dengan orang yang berbagai ‘keunikan’... pasti ada hikmah..PASTI.. tapi kalo hati kita tak dapat nak menerima kenapa aku lahir dalam keluarga yang miskin, kenapa mak ayah aku bercerai..kenapa family aku tak bahagia...kena hidup aku sentiasa berdepan dengan manusia yang bermasalah dan sentiasa menyusahkan hidup aku??? Kenapa bla bla bla bla.... selagi kita tak berpuas hati selagi itulah kita tak akan bahagia kerana asyik mempersoalkan kekurangan kita... dengan memilih untuk redha dan bersyukur,insyaAllah kebahagian itu akan hadir....

Aku adalah manusia yang sangat ‘cengeng’...lagi2 bila kena wat kerja yang aku tak suka seperti kokurikulum... datang kat sekolah ni tetiba kena aktif.. aaargghh i hate that... jadi cikgu rakan muda yang sangat banyak aktiviti kot tahun lepas anjuran JBS negeri..kena pergi kursus jauh2 dengan takder transport masa tu... tahun ni jadi pegawai KOAM.. tahun ni jadi guru penasihat kadet polis yang ‘sangat diminati’ unit polis Bandar seri alam... aarrggghhh tak suka... dan aku juga ‘cengeng’ bila aku stress.. pendek kata aku tak suka hidup aku serabut dengan hal aku tak suka... jika pandang dari sudut bawah meja, arrggghhh giler stress... tapi kalo pandang dari sudut dalam meja, tuhan sedang berbicara dengan aku tentang erti kekuatan hati..mungkin.. who knows... selagi hati aku masih tak belajar menerima selagi itulah aku tak bahagia dengan semua kerja tu... [ngah taip ni memanglah konon2 macam redha tapi bila datang kerja , hati aku mengamuk lagi hahaha]

Maka dengan itu terimalah dengan setiap apa yang berlaku dengan hati yang sangat terbuka..redha dengan setiap kejadian... bersyukur dengan setiap ketentuan...saat itu kitalah orang yang paling bahagia....

Mulut mungkin senang berkata... tapi hati perit untuk menerima... itu normal sebab namapun manusia... kite bukan alien yang ada tanduk kecil warna hijau yang buruk tu.... tapi sebab kita manusia lah kiter perlu berubah kerana kitalah makhluk yang paling istimewa di sisiNYA.. .... kita special k...dan cukuplah kiter special dan bukan unik k hehehhe

Dan satu lagi pengisian pagi tadi,

“Tinggalkan yang haram, kamu akan dapat yang halal,

Tinggalkan yang buruk, kamu akan dapat yang baik”

Semuanya dari diri sendiri..pilihlah jalan mana yang kita nak...dan aku pilih untuk bahagia

Luar dari tajuk:::: waaa dah bulan 6...kejapnya masa berjalan... lambatlah sikit sebab saya sangat selesa dengan hidup saya sekarangJ...dan lagi satu saya takut mengalami perubahan yang besar dalam hidup saya

manusia dan internet

assalamua'laikum

tetiba terasa ada 2 topik yang aku nak luahkan malam ni..[blog aku kan tempat luahan perasaan dan pendapat aku :D]

sesuka suki upload pic orang lain

erm alkisahnya sekarang ni korang menggugle atau memforum banyak thread2 yang hanya membincangkan [atau lebih tepat ayat yang mengupload] gambar2 perempuan... ada yang pic awek2 cun...awek2 bertudung..n bla bla bla...

sebagai forumer dan seorang wanita aku memperhatikan terdapat gambar2 yang diambil daripada fb... so pda pendapat aku amatlah kurang elok mengupload pic orang lain yang entah saper2 kat forum2..kemudian menjadi komen2 kat situ...

ada yang cakap, 'alah, dia sendiri pun upload kat fb dia untuk jadi tontonan umum'... yang menjawab macam tu b**o tak gi sekolah ker? dia upload hak dia, dan yang mengkomen tu adalah kawan2 dia..apa pulak hak ko nak upload pic dia tanpa kebenaran.... lepas tu ramai pulak tu jejantan duk komen2 kat situ... lainlah pic dia tu memang sengaja diletak dalam blog untuk tontonan umumsebab dia pun giler glamer so tak salah lah kot korang makin mengglamerkan dia .... yang boleh disaksikan oleh berjuta manusia tanpa sempadan...

korang bayangkanlah tetiba abang dia ke, tunang dia ker, buayapren dia bukak forum tu dan tgk adik/tunang/gelipren dia menjadi perbualan hangat korang..apa perasaan dia agaknya dan letakkan korang di tempat dia lak... tak rasa terbakar ke?

dia upload dalam fb hanya untuk tontonan kawan2 dia jer...janganlah sesuka hati korang lak gi upload kat forum2 lain... bagi aku tak elok sangat2....

agaknya sebab tu lah ada amaran untuk perempuan2 islam mengecilkan saiz gambar2 yang diupload kat fb sebab ramai mata2 belang kat lua ni.....[ok, saya faham sekarang]

panahan video u-tube


erm sekarang dah jadi trend lak masing2 wat video then upload kat u-tube... macam2 jenis ada.. dan sorilah kepada yang terlibat dan membaca post ni coz aku rasa kadang2 orang macam ni kurang perhatian pun yer jugak...

walaubagaimanapun tak aku menafikan ada video2 yang bermutu dan memberi maklumat ataupun opinion yang bernas... aku sendiri pun addicted ngan video2 mcam ni macam anwarunhadi, mat luthfi dan happyslip and the geng... walaubagaimanapun aku perhatikan ada video yang sangat2 tak bermutu ..contohnya macam :::

video
[sorilah, aku sangat2 rasa tak educated video ni]

dan macam2 lagi video yang bila aku tengok , aku rasa eyaarrkkk....

so pleaselah, pengguna2 u-tube sekalian tolonglah jangan memb***hkan diri korang depan kamera dengan melakukan aksi yang bukan2 dan bercakap tentang perkara yang bukan2 sebab nanti beribu2 manusia akan merasa kesian kat korang bila tengok video2 tu termasuklah aku... nak glamer pun bukan begitu caranya...

[][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][]

entah kenapa aku rasa malam ni aku taip belog aku ni macam dalam keadaan emosi yang tak stabil..rasa nak memarah-marah jer kerjanya.... erm yup aku ngah emosi kot...

walau apapun apa yang aku taip post kali ni ikhlas dari pandangan aku sendiri.... mungkin akan ada yang cakap, 'well its world wide web, so lanntak lah dorang nak post video aper pun kat u-tube'..so aku jawab awalm 'well this is khazanatulasrar punya blog, so lantak aku lah nak taip pasal aper pun hehehhe...'..but afihsays, sori aku terpilih video ko untuk diupload kat sini[tapi aku rasa ko lagi suka kot aku memfofularkan ko kat sini :P]...

so, moral of the story hari ni, nak buat sesuatu fikir lah dulu..jangan sampai memalukan diri sendiri ataupun membuatkan orang lain rasa ko ni mengjengkelkan...

wishkah...jaga diri hiasi peribadi..hidup baik-baik

berchenta dengan orang bz memanjang

aku tanya pakcik google:

'bertunang dengan orang sibuk'
'bercinta dengan orang busy'
'kapel dengan orang asyik buzy'

tapi pakcik google bagi jawapan yang entah pe2...

biar aku taip jawapan aku sendiri lah camtu....

bercinta/berhubung/berkapel/bertunang khususnya dengan orang yang sangat sibuk amat memerlukan kesabaran yang tinggi...

erm jap tetiba rasa blur nak taip aper.....................

bayangkanlah.... hari wesak orang lain bercuti, tetiba partner korang kena kerja... kerja sampai petang lak tu... tu belum masuk hari2 biasa yang kadang2 kerjanya sampai malam... [bayangkan jer lah]. so apa perasaan korang??? adakah sangat bosan.... adakah rasa seronok jugak sbab boleh wat kerja sendiri..adakah rasa sangat sedih???

walau aper pun perasaan korang, better korang ignore je lah.. sebab before berpacaran (cewah) pun korang dah tahu kan pasangan korang adalah seorang yang sangat sibuk... so carilah alternatif lain yang boleh menghilangkan kebosanan korang ker[jangan main kayu hoki sudah]....

dan jika korang adalah manusia yang sangat sibuk, kerja dari pagi sampai malam, 7 hari seminggu, tak reti2 ker nak spend tyme atau luangkan masa sekejap nak kol or sms.. takkan hidup untuk kerja je kot.... walau tengah penat, takkan tak boleh nak kol or sms dengan mood yang seronok dan nada yang ceria??

walauapapun,dalam setiap hubungan perlu ada tolak ansur dan saling memahami.... yer dan saya sentiasa cuba memahami... walau kadang2 saya rasa macam nak jadi hulk hijau...sebab saya tahu kadang2 pun ada masa saya sangat sibuk sehingga tak mempedulikan....


[post ini adalah ingatan untuk diri sendiri sahaja, tidak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada]

hidup sentiasa ada pilihan, sebab tu aku ada disini

assalamua'laikum

4 5 tahun lalu cita2 aku nak jadi 'ahli bioinformatik'.. konon2 nak menghasilkan tumbuh2an yang unik....cipta labu warna biru... lobak besar.. bla bla bla

tapi aku tak yakin dengan diri sendiri... masa isi borang UPU sebelum result final matrix keluar, 7 daripada 8 option aku letak bioteknologi da pilihan ke 8 adalah cikgu UM... kemudian result matrix keluar..alhamdulillah aku dapat 4.0 (ataupun ayat mudah 4 flet)... gile2 heppy tyme tu..

WALAUPUN dapat keputusan camtu aku telah ubah pilihan UPU aku... kelapan2 pilihan aku letak pendidikan... pilihan pertama UM, UKM, UPM, UPSI, bla bla bla.. dari berkobar2 nak jadi ahli bioinformatik aku ubah kepada nak jadi cikgu(alasan terbesar sebenarnya adalah pilihan mak aku)

alhamdulillah, aku dapat pilihan pertama aku ijazah sarjana muda sains dan pendidikan di UM.. tak payah fikir panjang, istiqarah pun tak, major math, minor kimia.... itu jer aku tau..aku malas nak fikir panjang... ini bukan pilihan aku pun... fizik aku tak suka dari zaman sekolah..bio hanya buat aku nak muntah (walhal malas dah nak amik tau lpas tak jadi amik bioteknolgi)... 4 tahun aku kat UM belajar nak jadi cikgu atas dasar pilihan mak aku.....

habis 4 tahun kat UM, aku grad... dah grad aku kerja.. dah selamat kerja pun kat SMKSA2.... kerja yang asal2nya adalah pilihan mak aku dulu... stress tak erk buat kerja yang kita tak suka??

kerja apa yang tak stress?? hehehehe

walaubagaimanapun, walaupun kerja ni pilihan mak aku dulu untuk anak dia yang masih mentah.. walaupun kadang2 aku rasa sangat penat wat kerja ni..walaupun kadang2 aku menangis dalam bilik air kat sekolah(yarrrrkk)....TAPI mak aku dah buat pilihan yang terbaik untuk anak dia yang dah makin dewasa ni...

sepenat mana pun kerja aku.. aku rasa enjoy bila masuk kelas.... duduk rehat teringat balik peristiwa dalam kelas telatah yang menyakitkan hati pun leh wat rasa kelakar....

HIDUP SENTIASA ADA PILIHAN... kalau aku masih memilih untuk kecewa sebab terpaksa amik pendidikan bukan bioteknologi aku dah menderita lebih kurang dalam 5 6 tahun agaknya... mak aih sadis giler hidup kot hahahha.. tapi aku pilih untuk enjoy dengan pilihan tu.. so skang ni walau penat.. bz.. geram..sakit hati..menyampah... aku enjoy jadi cikgu..dikelilingi mereka2 yang belum mentah...

HIDUP memang SENTIASA ADA PILIHAN..pilihan untuk gembira atau sedih..pilihan untuk mengamuk atau mendiamkan diri...pilihan untuk pergi atau tak..pilihan untuk memaafkan atau tak..dan bla bla bla bla bla..... kadang2, lepas dah penat... ambil masa untuk bertenang... fikir balik pilihan2 yang dah kita ambil... apa yang dah kita buat..betul ke tindkan yang kita dah lakukan tadi... ambil tindakan perubahan atas yang tak patut kita lakukan... sebab semua tu adalah pilihan.. selagi masih hidup selagi itulah kita akan ada sentiasa ada pilihan...

aku gembira dengan pilihan yang mak aku dah buat untuk anak dia dulu.. tq mak... i love u...

bila fikir2 pilihan2 yang dah aku buat, satu pilihan yang aku membuatkan aku senyum.. aku dah pilih dia... dan aku bersyukur sebab aku pilih dia.. aku bersyukur sebab tak pilih yang pendiam, yang nampak misteri, yang susah nak senyum...

buat semua warga pendidik , selamat hari guru... semoga terus sukses dalam dunia pendidikan.. walau apapun beban yang kita pikul, ingatlah tugas utama kita.. MENDIDIK...MEMANUSIAKAN MANUSIA.. semoga korang bahagia dengan pilihan yang telah korang buat...

SELAMAT HARI GURU

betapa peritnya realiti

pagi2 pukul 7.30 sampai sekolah dah terkejar2 coz waktu pertama dah ada kelas a.k.a pukul 7.30 then berderet 4 masa lak tu sampai kul 10.10..then terus bekerja ke kantin untuk makan coz pukul 10.30 nanti ada kelas dengan tingkatan 1 lak.. setelah telan nasi 2 pinggan bergegas ke kelas sampai pukul 11.50.. then dapatlah rehat jap..duduk jer kat kerusi oh lupa audit akademik belum disiapkan..datang pulak polan2 insuran dan takaful menganggu gugat....bukak laptop dan ketup ketap kejap.. then sambung kelas ngan tingkatan 2 lak pukul 1.10 sampai pukul 2.30..

oh lupa hari ni dah janji ngan budak2 tingkatan 4 untuk kelas tambahan kimia sebagai persediaan exam minggu depan pukul 2.. so mintak pelajar datang ambil kertas dan suruh dorang wat dulu coz habis kelas jer ngan tingkatan 2 cikgu masuk...bunyi loceng pukul 2.30 terus bergegas ke kelas tingkatan 4...bla2 di situ walau yang hanya 11 orang, yang datang perlu dirai... belum sempat pukul 3.30 penyelaras kelab dan persatuan telefon minta turun ke bawah ambil ahli2 kelab rakan muda... ok, tepat 3.30 saya akan turun kat bawah ambil pelajar saya.. dan tepat 3.30 terus ke dewan terbuka untuk aktiviti kelab dan persatuan.... sampailah pukul 5 baru balik dari sekolah...


TAPI REALITINYA...... cikgu2 ni kerja nya senang jer.. pergi sekolah mengajar... masing2 ada jadual masing2... bukan penuh pun dari pagi sampai balik sekolah...

hari ni hari isnin saya balik pukul 5 sebab menyiapkan kerja2.... selasa pun saya balik pukul 5 sebab saya ada latihan rumah sukan... oh rabu pun saya balik pukul 5 sebab ada aktiviti kokurikulum... hari ni khamis dan saya balik pukul 5 jugak sebab ada mesyuarat...esok jumaat adakah saya akan balik pukul 5 jugak???

hari2 saya balik pukul 5 menyiapkan semer kerja saya yang tak pernah habis.... saya pernah panjat pagar sekolah sebab balik lewat then guard kunci pagar sekolah...

TAPI REALITINYA SEKARANG.... alah kerja cikgu best aper, hari2 balik awal..budak balik sekolah cikgu baliklah......kerja cikgulah yang paling sikit masa kerja dalam sehari...

"XXX tolong diam dan buat kerja awak".. "cibai punya cikgu" !!!!!!!!!!!
"YYYY tolong jangan menggunakan perkataan yang tak elok, dah berapa kali saya pesan".... "apa hal nak marah2"!!!!!!
"tolong senyap"...."pot pet bom bom bem bla bla bla........" !!!!!!!
"ZZZZ tolong bangun(ketika cikgu nak kluar kelas)"... "kejaplah cikgu(dengan nada yang tinggi)"!!!!!!

TAPI REALITINYA... alah kerja cikgu handle ngan budak2 jer... bukan susah sangat pun.. saper2 pun boleh kalo setakat mengajar

hari sabtu minggu ni saya ada LDP(latihan dalam perkhidmatan), oh tadi sampai surat ada mesyuarat panitia daerah kimia sabtu minggu depan... sampai surat lagi ada kursus di PPD pada sabtu seterusnya... oh dah 3 minggu sabtu saya kerja(T T)

TAPI REALITINYA.......kerja cikgu banyak masa dengan famili...cikgu mana ada outstation....

MAKA REALITINYA kerja cikgu ni senang jer almaklumlah deal ngan budak2 yang makin lama makin kurang ajaran agamanya..yang makin kurang moralnya... yang makin hilang adabnya... kerja cikgu ni banyak cuti.... budak2 takder kat sekolah nak wat aper cikgu datang sekolah...dahlah cikgu boleh balik awal tiap2 hari...

OH 'PERITNYA' REALITI tersebut.... sangat PERIT...

mata-mata