me, myself and I

~~~~ khazanatul asrar ~~~~

tautan hati (ta'liful qalb)

assalamua'laikum

tetiba rasa terjiwang :D mengingatkan 'rindu' ku... dialah rinduku jauh dariku... cewah hehehehe...

aku tersangat suka term ta'liful qalb dulu.. maksudnya tautan hati.. . moga hati2 kami bertaut di dahan keredhaanMU ya Allah, ameen

post kali ni bukan pasal tautan hati; cinta antara kita, tiada penghalangnya, walau akhir usia,
ku menyinta, dirimu bla bla bla(aku dah lupa lirik lagu tu)

tautan hati yang aku makksudkan ni adalah satu tajuk novel yang aku sangat sangat sangat suka sampai sekarang... kat mana aku bermastautin aku akan bawak novel tu dan beberapa buku yang aku sangat suka... aku sukakan dan kumpul karya fatimah syarha mohd noordin, habiburrahman ngan saiful islam.... tapi novel tautan hati ni aku tersangat suka suka...

awal2 pembukaan novel ni mengisahkan tentang imtisal...seorang gadis yang lemah akidah tetapi berusaha mencari erti ALLAH YANG MAHA ESA.. aku sukakan hujah2 asiah yusro bagaimana nak menolak bisikan syaitan tentang keEsaan Allah...

novel ni banyak berkisahkan tentang kebahagian apabila setiap inci hidup kita berpandukan al-quran dan sunnah.. yup aku tak mampu sebab tu aku suka baca dan hanya 'membayangkan' jer aku mampu lakukan sebagaimana watak2 dalam novel ni... [blushing]

dalam novel ni juga ada perdebatan antara christine seorang yang berpegang kepada agama kristian yang sentiasa 'berdakwah' memperkembangkan kristian dalam kalangan kawan2 dia.. perdebatan antara islam dan kristian akhirnya menukar christene kepada muslimah...

aku juga sangat suka plot agrotinisme bila mana aktivi sekolah di adakan di situ... ada analogi yang digunakan untuk menunjukkan erti seorang muslimah..[sedih lagi sekali]...

aku juga sukakan babak2 terakhir novel tersebut bagaimana elya khadeeja dan al-banna yang mendidik anak2 mereka dengan penuh hikmah... bagaimana asiah yusra dan umar mujahid yang masih kekal dengan tarbiah mereka...


pendek kata aku sangat suka semer babak dalam novel tu... aku sangat suka sebab novel tu banyak sajak..banyak puisi...banyak kata2 hikmah....a'ah aku suka sajak..aku tak suka ajar bahasa melayu tapi aku suka sajak dan puisi sebab kata2 dalam sajak dan puisi sangat lembut dan menyentuh jiwa[blushing]...

kata2 yang lembut boleh melembutkan jiwa... nasihat yang lembut boleh mengubah hati yang keras... dan sesungguhnya nasihat yang lembut boleh membuat 'hati aku tersentak'
.. dan sebab tu aku jatuh cinta dengan lelaki yang lembut dalam menuturkan bicara bila bercakap dengan aku dan juga menasihati aku :D [blushing]

walaubagaimanapun, ada jugak kadang2 aku rasa tak se'jalan' dengan novel ni... biasalah manusia kan.. mesti ada jer nak dipertikaikan... tapi pe2 pun itu tak menghalang aku untuk suka novel ni sebab banyak kebaikan yang boleh diambil...


"sesungguhnya apabila seseorang memperoleh hidayah kerana melihatmu, maka itu lebih baik dari mentari yang menyinari seluruh alam"

im 14 and i want a baby

video



video

video

video

video

assalamua'laikum

satu benda yang aku tertengok di u-tube... satu talk show kat negara aku pun tak sure tapi banyak siri dia kat u-tube... tapi dalam bebanyak tu aku tertarik kepada satu siri, 'i am 14 and i want a baby'..

empat belas tahun... lebih kurang dalam sebaya adik bongsu aku kot... tapi dah ada planning sendiri...hampeh...planning yang dia sangka akan membuatkan hidup dia bahagia sebahagianya coz dia ingat dunia ni adalah seperti fairy tale story yang happy ending ever after tapi hakikatnya dunia ni 'PANDANGAN MANUSIA TAK PERNAH ADIL'...

apa yang aku nak taipo hari ni ada dua benda kot.. KOT??... first pasal pemikiran seorang budak.. aku tak nafikan dia masih budak dan keputusan yang dia buat tu datang dari pemikiran dia yang naif bersandarkan dunia dia semata.. walau mak dia, steve penonton tak menyokong apa yang dia nak buat tapi dia still pertegakkan apa yang dia nak... walaupun steve panggil seorang lagi penonton yang pengalaman macam she want to be, dia masih tegakkan, I WANT A BABY.... dari 3 kurang lak kepada sorang.. [bla bla bla macam vid kat atas]

b***h punya budak.. pemikiran singkat... ingat senang ke nak jadi mak.. umur macam ko tu pergi sekolah.. bla bla bla bla.... nasihat tak nak dengar..bla bla bla bla.... mungkin itu antara kata2 yang ditujukan kepada budak tu.. mak dia pun sama jer aku tengok.. adakah dengan memberi nasihat macam tu boleh menyelesaikan masalah???

budak 14 tahun belum kenal erti dunia yang sebenar, malah aku yang umur 25 tahun ni pun kadang2 rasa naif apatah lagi 14 tahun... dan aku rasa tak boleh nak salahkan budak tu jugak sepenuhnya, apa yang dia nak buat, apa yang dia fikir yang terbaik untuk dia datang dari pandangan dia tentang dunia fairy tale dia sendiri... jadi kenapa kita yang anggap diri dah dewasa dan sangat matang ni trus judge dia dan bla bla bla bla kat cuping tinga dia...

so aper nak buat? mana aku tau, aku masih naif tentang dunia hahahha.. dan pada pandangan naif aku ni apa kita dekati budak tu dengan kasih sayang... jangan tunjukkan negatif apa yang dia fikir tapi tunjukkan positif jika dia tak amik keputusan yang dia nak buat tu... sebab remaja ni jiwa dia memberontak... tak suka ditegur directly... apa yang dorang fikir itulah yang terbaik untuk dorang... nak menegur pun ada caranya coz dorang sangat percaya bahawa apa yang dorang wat tu adalah terbaik

tengoklah sendiri vid2 kat atas tu...mungkin pandangan kita akan berbeza sebab PANDANGAN MANUSIA ITU TAK PERNAH ADIL... part ke enam aku tak attach kat sini....sebab aku tak suka tengok rupa ayah yang meninggalkan anaknya.. kalo aku jadi budak tu sebelum peluk ayah aku tu aku tanya dulu, kenapa ayah tinggalkan saya.. kalo jawapan best baru aku peluk kalo tak takyah :D[upss hanyalah pandangan daripada manusia naif tentang dunia]

aku rasa tadi aku ada dua benda nak taip, tapi dah lupa dah apa dia... STML :P... aggap jer perkara kedua tu adalah next ntry hahhahaha.....

ok, mode homesick makin hilang tapi nak cari mood kerja kat mana ntah aku letak.. jangan tertinggal kat terengganu sudah :D

hidup baik-baik...whishkah

kerja paling mahal 'gaji'

assalamua'laikum

saper tonton juvana semalam..episod baper ntah.. aku selalu tonton citer ni.. tak pernah mish..saper yang takder tv leh wat macam aku tonton kat tonton.com.my.. citer tu habis lam pukul 10.00 malam kat tv3 dan biasanya dalam pukul 10.15 malam korang dah leh tengok online...

aper yang menarik minat aku tentang citer ni sebab ada botak..hahaha... betol kalo http://xtremejie.blogspot.com/ suka sangat dengan daim tapi aku siyesly suka ngan watak botak... haha.. aku suka dia jenis tak banyak cakap terus bagi jer sebijik hehehe :P... aku rasa kalo skang aku masih lagi students kat UM mesti pada hari selasa aku dan dia akan comparekan watak daim ngan botak... tapi sekarang aku guru di pasir gudang dan dia pensyarah di matrix melaka....

'tak boleh kaya dengan jadi cikgu.. mampu ke nak beli keter macam abah, mampu ke nak beli umah macam abah...nak melancong luar negara dengan sekadar jadi cikgu'

menusuk kalbu seh masa dengar dialog tu hehehe... tapi ada beberapa forumer beranggapan bahawa gaji cikgu dah cukup banyak... harap2 golongan macam ni tengok citer semalam dan hafal ayat tu dalam kepala otak....

betol, aku akui.. gaji cikgu bukan banyak sangat pun.. tak semampu doktor.. tak semampu bisnesman.. nak wat macam mana, kerja kat sekolah jer pun...alah, sekolah tempat yang nak menjadikan korang doktor..menjadikan korang bisnesman... sekolah yang mengenalkan korang a,b,c dan tambah tolak.... aper lah sangat kan....

jawapan cikgu zakiah the best malam tadi... memang jadi cikgu tak kaya..memang jadi cikgu takleh beli keter macam ayah[keter aper ntah ayah dia pakai yang bangga sangat tu, keter kebal kot], tapi dia tetap dengan pendirian dia yang nak ubah masa depan anak2 murid dia...

aku akui skang semer zaman duit... emosi.. perasaan.. aku taknak jadi hipokrit dengan mengatakan duit tak penting.. yang penting adalah kebahagian... redha hati..cinta.. bla bla bla bla bla... tu cuma kata2 hipokrit... sama jugak dengan cikgu sekarang ni... ada ker cikgu yang sanggup berhabis separuh duit gaji untuk memanusiakan pelajar dia... tak tahulah kot ada dan aku belum jumpa sebab pengalaman aku baru setahun jagung...

tapi kalo cikgu yang sanggup datang sekolah ajar anak jurid tak kira masa tu aku akui... dalam kehidupan aku sendiri, sepupu angkat aku coz dia anak angkat makcik aku seorang guru kimia dia gelang patah,johor pernah cerita kat aku yang dia pernah pergi rumah anak murid cari nak suruh pergi kelas tambahan kimia... memang aku salute dengan abang sham... dan pesannya, jadi cikgu kena banyak guna emosi sebab kita berdepan dengan pelajar yang masih mentah..

mula2 aku fikir ishk sampai macam tu sekali..tugas seorang guru kat sekolah dah lah... kalo sampai kat umah nak kena kejar suruh pergi belajar... tapi bila aku fikir mendalam, fikir dengan emosi, hati dan perasaan.. tak ada salahnya pun kalo nak wat macam tu... tak ada salahnya ambil berat pasal budak tu... pedulikan orang lain cakap, 'amboi, sampai macam tu sekali..tak berbaloi langsung..tugas cikgu kat sekolah jer'....

sebab gaji cikgu lebih mulia di sana.. tak payah nak fikir tugas hakiki kita semata.... [kondem lah aku pasni dengan mengatakan aku tak logik dan suka menyusahkan diri][walau aperpun kadang2 aku melenting jugak hahahaa]

so lepas ni biarlah orang nak cakap jadi cikgu tak kaya... sebab tugas seorang guru lagi mahal gaji di sana jika guru tu ikhlas....

erm sebagai guru aku tahu kena sangat menjaga emosi coz berdepan dengan kerenah manusia yang belum cukup umur.. yang bangga bila dah pernah romen.. yang rasa hot bila ada pakwe.. tapi kadang2 aku pun tak terlepas dari beremosi.. satu kesalahan yang aku pernah buat dengan sorang pelajar... tyme tu aku rasa emo giler.. bila sorang budak cakap c***i betol2 depan muka aku.. otomatikly aku cakap,-ko tu dahlah tak b**o, muka h****h... bla bla bla....masa hati tengah panas aku langsung tak rasa bersalah tapi bila kol mak aku then bagitau citer tadi-mak tak pernah ajar pun anak mak cakap macam tu...bla bla bla bla.... bila aku kol enchik tunang-imaginekan cikgu cakap macam tu kat anak orang yang masih mentah suatu hari nanti..sedih tak?--- yup, aku salah kerana ku turut kata emosi yang panas... bila panas diamkan diri kerana kata2 itu doa dan apalagi doa seorang guru kepada anak muridnya... aku menyesal...

mata-mata